12.5.13

World Baking Day

Els

19 mei is het World Baking Day! Dit jaar word je uitgedaagd om je bakkunsten een trapje hoger te zetten. World Baking Day wil mensen aan het bakken zetten met recepten van over gans de wereld. Uit ingezonden recepten werden 100 bakkers geselecteerd met hun favoriete bakrecept en mijn recept voor chocolade madeleintjes werd verkozen om in die top 100 te staan (plaatsje 68)!

Madeleintjes doen mij altijd aan mijn kindertijd denken, toen de koekjesdoos op tafel stond bij de koffie en de thee. Wat is jouw favoriete bakherinnering?

Haal je baking badge op de World Baking Day website. Veel bakplezier op 19 mei!

foto: studio Wouters


10.5.13

Moederdag brunch uit de keuken van de zussen

Iris en ElsEr zijn zo van die momenten waarop brunch gewoonweg moet, moederdag is er een van en daarom mocht het ook zeker niet in ons boek ontbreken. We hebben er zelfs een speciaal thema van gemaakt: helemaal in het roze!

Breng voor je mama de allermooiste bloemen mee: roze pioenen. Zachtroze of knalroze!

Maak voor haar  een seabreeze cocktail, die iedereen in vakantiesteming zal brengen. De croissants met aardbeien zijn altijd een topper. 


Seabreeze cocktail

Neem een hoog glas en schenk er in:
30 ml wodka
60 ml veenbessensap
45 ml roze pompelmoessap
het sap van 1/2 limoen

Roer en vul het glas verder op met ijsblokjes.


Croisssants met aardbeien en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen
4 croissants
veldsla
bakje aardbeien
honing
zachte geitenkaas
versgemalen peper

Was de veldsla en aardbeien en snijd fijn.
Snijd de croissant open en bestrijk met honing, verdeel de geitenkaas erover en leg er de blaadjes veldsla en de stukjes aardbei op.
Werk af met versgemalen peper.


Lees ook alles over ons boek en moederdag brunch deze maand in Psychologies Magazine.9.5.13

Nikon food photography workshop met Tony Leduc

Iris


Food fotografie is nu al meer dan drie jaar een dagelijkse bezigheid voor mij. Een bordje in het juiste licht zetten en fotograferen voor ik begin te eten wordt al lang niet meer raar bekeken bij ons aan tafel. Ik kan me zelfs niet meer herinneren hoe het allemaal begon, wanneer ik meer geïnteresseerd was om eten voor de lens te zetten dan mensen of een mooi landschap, maar ik weet wel dat ik drie jaar geleden van een exotische reis terugkwam en er meer eten dan palmbomen op mij fotokaart stonden. En dat toen de blog geboren is!

Genieten van mooie food foto's deed ik al lang, ik heb nog Weekend Knack's gekocht enkel omdat er magisch knappe foto's van Tony Leduc instonden of toen ik terugkwam uit London, een doos vol Weekend Guardian's meegebracht omdat de foto's bij de recepten van Ottolenghi (al in 2000) zo overweldigend mooi waren.

Toen de uitnodiging van Nikon Belgium in de bus viel om hun nieuwe toestel uit testen in bijzijn van culinair fotograaf Tony Leduc, was ik snel om een gaatje in mijn agenda te prikken. Van dichtbij eens mogen meemaken hoe een fotografie held te werk gaat is a dream come true!

Het is een uitgebreide workshop geworden waar ik nog vaak aan ga terug denken: niet alleen een nieuw toestel ontdekt met interessante eigenschappen voor een foodfotograaf, ook naast de meester mogen staan en see how the magic happens en zelfs een potje meekoken in de Ateliers Yves Mattagne en nadien al dat lekkers ook nog eens mogen opeten.

Ik krijg vaak de vraag welk toestel goed is om aan food fotografie te doen en hoewel een goeie lens zeer belangrijk is, is ook een toestel dat goed in de hand ligt onontbeerlijk. En dat deed de Nikon D5200 onmiddelijk, voor iedereen op de workshop.
Er zit een optie 'food' op zoals je 'panorama' of 'landschap' hebt om semi-automatisch te fotograferen, maar wat ik echt leuk vind aan de Nikon is dat als je volledig manueel wil gaan je dit op je scherm kan zien:

foto: Nikon

Elke beginnende fotograaf weet hoe manueeel fotograferen bij een spiegelreflex camera wat denkwerk vraagt eer je kan drukken: hoe kleiner de waarde van de diafragma stop, hoe meer licht er binnenvalt en dit is op de Nikon display heel goed zichtbaar: het rondje in het midden wordt wijder naargelang de f-stop kleiner wordt. Genius!

Een leuke gadget bij de Nikon D5200 is een soort van usb stick die je op het toestel klikt en waarmee je via Wifi je foto's direct online kan zetten. Dat bloggers ook meestal gadgets freaks zijn kwam duidelijk tevoorschijn toen iedereen met smartphone en camera aan het testen was.

Tips van Tony Leduc over hoe je eten mooi kan fotograferen

*The key is compositie en juiste hoek vinden om het bord mooi te laten uitkomen. Schuin of loodrecht is meestal het mooist.
*Laat licht langs links binnenvallen, Je leest je foto ook van links naar rechts.
*Zorg dat je licht niet te hard is, anders heb je te veel schaduw. De foto's op de workshop werden gefilterd door een dik geribbeld glas.
*Schik alle 'droge' elementen eerst op je bord, zet dan je camera in de juiste positie (kies hoogte en hoek) en voeg dan pas de 'natte' elementen toe. Lepeltje saus, druppeltje olie of azijn echt pas toevoegen net voor je de foto maakt en vooral geen vingers op het bord!
*Durf met scherpte-diepte te spelen maar zorg wel dat je hoofdingrediënt er goed uitkomt.
*Een mooie ondergrond doet een foto ook meer leven, kies eerder voor iets met structuur dan met motief.
*Gebruik een statief.Dat Sid Frisjes knap kan schrijven dat wisten we, dat hij ook lekker kan koken, dat weten we nu!

En dan mochten we aan de slag, iedereen met een Nikon D5200 in de hand de beste hoek uitkiezen. Eerst foto's nemen van het bord dat Tony Leduc heeft samengesteld want hij is ook een meester in het food stylen.  Met zoveel precisie een bord klaarleggen voor de foto!
Daarna mochten we zelf experimenteren met een bord dat de chef had klaar gezet, het scenario dat je fotografeert als je op restaurant gaat. Toch altijd wat wennen met een nieuw toestel, maar eenmaal je het menu van Nikon een beetje kent is het eigenlijk heel simpel om de ISO waarde en witbalans juist te zetten.

'Vooral doorgaan' zeiden ze vroeger op de Soundmixshow en dat is zo bij foodfotografie ook: heel veel foto's maken, je toestel goed leren kennen, experimenteer, zie waar je fout gaat en leren hoe je fouten kan vermijden. En je laten inspireren door knappe fotografen als Tony Leduc.

Geniet van het filmpje!

 
Nikon food photography tips with Tony Le Duc from Etvonweb on Vimeo.

Plaats van de workshop:
Atelier Yves Mattagne
Tour & Taxis
Havenlaan 86C - 17A
1000 Brussel
T: 02 428 40 84
Website
Map

1.5.13

Nieuws uit de keuken van de zussen

We zijn elkaar nog altijd in de arm aan het knijpen, maar ondertussen ook heel hard bezig aan ....

Ons tweede boek!

Er is wel echt een reden waarom onze keukens vol met lege potjes en flessen staat, binnenkort mogen ze allemaal fotomodel spelen: van Indische chutneys over Vlaamse compôtes naar Italiaanse azijnen en Britse curds. Vermengd met verhalen uit onze keuken en opgesmukt met een heleboel nieuwe doekjes, lepeltjes, koordjes, borden die Els met haar neus voor styling weer gevonden heeft.

'Ingemaakt' zal deze zomer in de winkel liggen, we houden je op de hoogte!
(Dat van die 5 kg zilveruitjes pellen houden we wel voor in het boek)


Kijk ook eens naar