30.12.12

Jaaroverzicht deel 2

Juli

Juli is nog megadruk geweest, zo druk dat er zelfs geen foto's van zijn. Het was vooral spannend afwachten hoe ons boek er zou uitzien. Zo blij met het resultaat, Steven heeft mooi werk geleverd.
Toch één avond een beetje ontspanning gehad en het had niets met eten te maken! Cirque du Soleil, al vaak gezien op tv en nu voor het eerst live, hele hoge verwachtingen en nog omvergeblazen. Zo ont-zettend mooi!
Kijk zelf even. Vanaf nu nooit meer op tv zien, altijd live, worth every penny! Vooral het stuk met de lusters was zo knap:

 

 Happy circus moment!


Augustus

We hebben niet echt vakantie genomen dit jaar maar we zijn in augustus wel twee weekendjes weg geweest, eentje zelfs in eigen land: Concert van Leonard Cohen (krijg nog kippenvel nu ik het typ) gelinkt aan een weekend in Gent. Zalig gaan ontbijten bij Café Labath, onze nieuwe local als we in Gent zijn, een Japanese Slipper geprobeerd en eindelijk eens die goestjes van J.E.F gaan proeven, mmm.

Het concert van Leonard Cohen was van een hemels niveau daar op het Sint-Pietersplein, behalve die westvlaamse bejaarde fan die net achter ons zat en elk lied mee zat te zingen. Niet echt toonvast, terwijl daar op het podium drie engeltjes samen met de dichter een gans plein een krop in de keel gaf. Niet dat we die west-vlaamse fan haar enthousiasme willen ontnemen, maar dit was zo een prachtig concert, het hoefde echt geen karaoke echo te hebben... Er zijn momenten die je niet kan verklaren, er zijn momenten waarop je echt denkt dat ergens iemand zit te luisteren: tijdens de pauze komt een man naar ons toe en vraagt of we blijven voor het tweede deel. 'Tuurlijk' zeggen we tegelijk. Hij kon niet blijven en had 2 tickets op de derde rij vooraan en wou ze aan ons geven. Spraaklozer dan toen zijn we denk ik nog nooit geweest. Ik denk zelfs niet dat we hem echt bedankt hebben, bij deze: lieve mijnheer, die avond is nog mooier geworden door jou.
En daar zaten we op de derde rij, elkaar in de arm knijpend, wetend dat vele rijen achter ons iemand heel luid Suzanne mee zat te zingen maar dat wij het enkel hoorden van de dichter en zijn drie engelen.
Tweede uitstapje in augustus was er een met trois filles: moeder en dochters in Parijs, geen shopping maar een foodie trip. We mogen dan wel drie lepeltjes vragen bij het dessert, we zijn toch  naar huis terug gekeerd met zakken vol lekkers (M&S lemon curd, provencaalse olie, thee van Dammann Frères). En een foto van de fotograaf in De Standaard Magazine!
September

In September zagen we eindelijk waar we al maanden op zaten te wachten: de cover van ons boek! Samen met ons waren jullie even enthousiast! Zo ontzettend blij met al jullie lieve reacties!
19 September hadden wij hem voor het eerst in ons handen en op 28 September lag hij in de winkels, een stapeltje zussen die brunchen door de seizoenen heen.
dankjewel voor alle foto's waar je ons hebt zien liggen, van Oostende tot Leuven .

Oh ja, Iris heeft in september ook de derde prijs gekregen in de Jamie Oliver Food photography wedstrijd. (effekes vreugdesprong... en nog eentje!)
Wat een maand!
Oktober

Els is in oktober met een groep enthousiastelingen naar Italië teruggekeerd en de knapste beenhouwer van Europa ontmoet. Iris gaat volgend jaar mee.

Oktober is een beetje overweldigend geweest want er is zo veel gebeurd. Als je wil zien in hoeveel kranten en magazines we gestaan hebben, kijk hier eens naar.
Eén keer hebben we eens moeten gaan zitten voor we het artikel lazen: de grote Johannes van Dam in Het Parool, met een mooie recensie. (nog eens in die arm knijpen, ja)

November

De grote signeermaand was feitelijk al begonnen in het laatste weekend van oktober en is geëindigd het eerste weekend van december. Het was zo ontzettend leuk om jullie te ontmoeten, zoveel mooie reacties van iedereen gekregen. Twee zussen op wolkjes.

De boekenbeurs was top natuurlijk, zelfs die eerste dag toen iedereen voor Astrid Bryan kwam. Maar wij hadden wel de beste buurvrouw van de ganse boekenbeurs; de Koekjesfee! en de beste buurman: Wim Ballieu.
Ik denk dat wij allebei met een constante grote glimlach rondgelopen hebben. Af en toe wilden we zo eens huppelen ook, maar dat hebben we toch maar niet gedaan. Enkel toen niemand het zag.December

Genomineerd voor Site van het Jaar, hadden we helemaal niet verwacht maar kan er een mooier einde zijn van een knap jaar? en dan drie vrienden, Thomas, Yves, Reine die de top drie winnen, top avond!


Het is een mooi jaar geweest, hard gewerkt, veel genoten, maar veel te weinig tijd om vrienden te zien en ook niet veel tijd om te sporten (hoewel Iris vaak op stoelen, ladders en tafels geklommen heeft om foto's te nemen). Dat moet beter volgend jaar.

En nu gaan we feesten om dit jaar te vieren en met vol enthousiasme in 2013 te stappen.

Happy 2013! we wensen jullie vele mooie momenten met familie en vrienden!

29.12.12

Jaaroverzicht deel 1

2012 is een jaar geweest om nooit te vergeten voor de yummyblogsisters. Ons eerste boek samen gemaakt, de Boekenbeurs dit jaar niet alleen bezocht maar zelf staan signeren en net in de laatste maand genomineerd zijn voor Site van het Jaar. En vooral niet te vergeten al die fantastische mensen die we dit jaar ontmoet hebben via de blog. Alle blog collega's die ons eventjes hebben weggehaald van het 'kookboekschrijven' voor een koffietje of iets sterkers. Els, Patrica, Herman, Lies, Sabine van WPG met wie het zo leuk samenwerken was dit jaar en dan jullie allemaal die we ontmoet hebben op de signeersessies!

Het voelt plots heel raar dat dit volle en drukke jaar voorbij is en feitelijk willen we nog niet dat het voorbij, het is veel te plezant geweest. Kijk met ons mee wat er allemaal gebeurd is in 2012: 

Januari

Op 1 januari zijn we echt beginnen werken aan ons boek: met een heel klein katertje zijn we de mood boards beginnen maken voor de hoofdstukken. Dit boek zat al zo lang in ons hoofd, maar toen we alle props per hoofdstuk uitstalden begon het echt te worden. Herken je alle bordjes? 

 

Februari

We hebben het kookboek schrijven in het begin wat stil gehouden, vooral omdat we er zo druk mee bezig waren, elk vrij moment ging naar recepten testen en fotograferen. Gelukkig is er ook wat verstrooiing geweest: een hele leuke avond waar we voor het eerst collega foodie bloggers ontmoet hebben die we nog vaak terug zouden zien dit jaar. Anniek, nog eens: zeer goeie keuze om ons naartoe te nemen op een koude en gladde winteravond in Antwerpen. 
Zus Els heeft in februari ook iets ontzettend leuk gewonnen en daar mocht zus Iris mee van genieten: een heus underground diner in Amsterdam. We hebben er dan maar direct een weekendje weg van gemaakt, verder brainstormen op de trein naar Amsterdam (die toen nog op tijd reed). Hiske en Charlotte hebben ons niet alleen een prachtige en lekkere avond bezorgd, we hebben er ook fantastische mensen leren kennen. 

Maart

De Scandinavische en Amerikaanse brunch waren bijna af, tijd voor de buitenland shoot voor ons hoofdstuk Italië. Hebben wij chance dat we de lieve Wim en Dave kennen en dat zij een prachtige B&B in De Marken, hebben. Twee dagen non-stop koken en fotograferen is hard werken, maar onder de Italiaanse zon en met de goeie zorgen van de twee gastheren, is het een plezier geweest. Hoe vaak kan je een drukke werkdag eindigen met een glas vino van de lokale wijnboer terwijl de zon ondergaat in de groene heuvels. Zalig zo hard werken!
Els is de lucky one die in het najaar nog eens terug mocht naar Numero Sette met een groep om workshop Italiaanse keuken te gaan geven (volgend jaar weer!), check it out (vooral de Italiaanse slager in Cingoli!) op Njamelicious
April

In april zijn we weer een prachtige buitenshoot gaan doen in de boomgaard van Francine en Patrick. Omringd door duizend bloesems stond de vlaai mooi te wezen, deze foto heeft het boek niet gehaald, maar is wel één van onze favorieten! Mei

In mei heeft zus Iris Instagram ontdekt en is de reeks foto's zonder tekst begonnen. Wat doen die zussen nu? Langzaam afbouwen, geen zin meer in de blog? Ga nog eens kijken en je zal zien wat de onderliggende boodschap was...
We zijn toen wel in vijfde versnelling gesprongen met ons boek. Geen uitstapjes met foodie vrienden meer nu... maar wel twee hele toffe shoots. Eerst de girly vriendinnen brunch, waar de weergoden ons goed gezind waren en de zon straalde zoals iedereen aan tafel. Het jelly moment gaan we nooit vergeten! Wie herinnert het zich nog: het heeft bijna gans de maand mei geregend (kijk maar naar alle instagram foto's van Iris, regen op het raam, regen in het station, regen op de sandalen...) Nefast voor de buitenshoots natuurlijk en we moesten er nog eentje doen: de moederdag brunch! Het kon niet op één dag, er moesten twee zonnige dagen voor zijn. Geregend heeft het niet die dagen, maar de wind wou heel graag meedoen. Geen foto's van de wind maar terwijl zus Iris zich concentreerde op de tafel stond iedereen die niet in het shot moest zijn het tafelkleed en de servetten vast te houden. Such fun!

Dit is ook de dag waar fotograaf Els naar boven is gekomen :)Juni

Er moesten ook foto's van ons twee in het boek staan en die zijn genomen door de fantastische Thomas van De Water. Voor zijn engelengeduld die dag verdient hij een Oscar. Veel gelachen ook, top kerel! En professioneel gecoiffeerd en geschminkt, model for a day ;)
Kijk ook eens naar een foto van die dag die het boek niet haalde maar wel bij onze favorieten is: Het rabarberbladEind juni was het af, ons boek. Ondertussen wisten jullie al dat we er mee bezig waren en we willen jullie ook zo veel bedanken voor alle lieve mails en berichtjes die we gekregen hebben, hartverwarmend. We waren toen behoorlijk bekaf maar dat heeft ons echt de umpfh gegeven om nog even door te gaan, want toen begon het nalezen en wachten op de lay-out. Het leek niet te stoppen. 

Morgen de rest van 2012!

27.12.12

Win een kookworkshop dimsum maken voor twee personen met de yummyblogsistersZoals beloofd, vandaag een nieuwe giveaway om een heel speciaal jaar mee af te sluiten. Morgen geven we het jaaroverzicht van onze 2012, maar vandaag
maak je samen met een vriend(in) kans om een workshop dimsum maken te winnen!

In de week van Chinees Nieuwjaar gaan we met jou op stap in de Chinese wijk van Antwerpen (vlakbij Centraal Station), waar Els je op een foodie ontdekkingstocht neemt. Els heeft jaren in China en Taiwan gewoond en is je ideale gids in de Chinese supermarkt: wat is nu het verschil tussen light en dark soyasaus en wanneer gebruik je rijstnoedels en wanneer eiernoedels? Iris gaat mee om de zakken te dragen en als ze nog een handje vrij heeft om een foto te nemen.
Vandaar gaan we naar de yummyblogsisters keuken om dim sum te leren maken, een klein voorsmaakje in dit prachtige filmpje van de broers Van de Water


Dim Sum - Els Debremaeker from filet-pur on Vimeo

Wat valt er te winnen: 1x op stap in de Chinese supermarkt en workshop dimsum maken voor twee personen

Wanneer: zaterdag 2 februari 2013 (meeting 14u, einde rond 18u)

Waar: meeting in Antwerpen Centraal station, vandaar te voet naar de Chinese wijk (vlakbij). Als we onze shopping gedaan hebben nemen we samen de tram naar onze keuken en na de workshop keren we samen terug naar Antwerpen Centraal Station

Hoe winnen: deel dit filmpje met je vrienden en laat een comment na op onze blog  waarin je ons vertelt wat het allereerste chinese gerecht geweest is dat je geproefd hebt. (als je nog nooit de chinese keuken hebt geproefd, laat ons ook weten!). 

De winnaar wordt bekend gemaakt op donderdag 3 januari 2012 en mag iemand meebrengen.  

Als je meer wil weten over de Op Stap workshops die Els aanbiedt ga zeker eens kijken op NJAMELICIOUS.

PS We gaan een aantal dimsum leren maken, waarvan één zeker vegetarisch. Als de twee personen beide vegetarisch zijn kunnen we ook allemaal veggie dimsum maken.

21.12.12

Gin discoveries

Iris

Is het bij jullie ook vaker Friday Night Fever dan Saturday Night Fever? Zaterdagen zijn er voor shopping, etentjes en cinemabezoeken, maar er is één moment in de week dat ik over the top blij kan zijn dat de volgende dag de wekker eens op een mooi uur afgaat en dat is vrijdagavond. Ik vier het vaak met een gin 'n tonic just for me. Zeg nu zelf, voor jou alleen een cocktail shaken is wel een beetje zielig, maar van een G&T kan ik gerust in mijn eentje genieten.

Dat vrijdag = gin and tonic gevoel dateert nog van mijn jaren in London, daar gingen we altijd recht van het werk naar de pub en omdat ik nooit kon volgen met die grote pints dronk ik een gin and tonic. Beetje zoals Pat van Eastenders maar dan zonder de plastiek oorringen en shoulder pads.

De meest chique gin die ik in huis had was de Bombay Sapphire, in die prachtige turquoise fles, tot ik vorig jaar voor het eerst de verrassende smaken van de Hendrick's gin ontdekt heb. De laatste jaren is er echt een nieuwe gin-rage ontstaan en de nieuwe gins willen je smaakpapillen verrassen en testen met aroma's. Trouwens die Bombay Sapphire is nog altijd bij de beste: Bombay Sapphire East heeft vorig jaar de gouden medaille gewonnen op de International Spirits Challenge.


Toen we vorige maand een uitnodiging kregen voor een gin tasting avond bij Kris van Grilled.be, hebben we direct toegehapt natuurlijk. Kris had voor uitleg en proeven van drie verschillende gins gezorgd (met lekker hapjes van de vriendin!). De prachige Hendrick's gin moest er natuurlijk bij zijn, maar de andere twee waren ontdekkingen en toonden duidelijk hoe iedereen in de groep wel zijn eigen favoriete gin had.

Kris had de gins zo gekozen dat we konden ontdekken hoe verschillend de nieuwe gins zijn van elkaar: met  eigen aroma's en vooral hoe die aroma's kunnen samen gaan met tonics en bitters. Heel wat bijgeleerd die avond in leuk gezelschap!

Nog een tip van Kris voor we er aan begonnen: als je de tonic opgiet, drink je G&T direct want dan zijn alle aroma's het sterkst aanwezig. Niet dat wij ons daaraan zouden bezondigen...

1. Hendrick's gin
Het label op de fles zegt het al zelf: dit is niet voor iedereen, maar het was wel de gin die de meeste mensen die avond lusten. Hendrick's heeft de frisheid van komkommers samen met het bloemig aroma van rozenblaadjes. Een schijfje komkommer bij een gin & tonic gemaakt met Hendrick's versterkt dat frisse aroma nog meer.
Iedereen kent de Schweppes tonic wel, maar er zijn nog andere tonics die nog beter smaken. Fentimans heeft zo een tonic, botanically brewed, gebrouwen met fijne kruiden in houten vaten. Deze tonic is dan ook wel iets duurder dan de gewone Schweppes, maar duidelijk verschil in smaak.

In het tonic flesje van Fentimans zit exacte de hoeveelheid die er nodig is voor een perfect glas G&T: 1/4 gin, 3/4 tonic. Fentimans is niet alleen een kwaliteitsvol product met prachtige retro reclame, lees er alles over op Sid Frisjes' Tales from the Homebar, het merk maakt ook ginger beer en limonades. Allemaal gegoten in flesjes waar zus Els lyrisch van wordt. Als je nog meer gin stories wil lezen is Tales from the Homebar een must. Wordt net zoals ons jaloers op Lucky Sid's gin advent kalender.


2.  Bulldog gin
Deze was nieuw voor bijna iedereen, en wat een ontdekking! prachtige fles ook. In deze gin zitten wel 12 verschillende aroma's zoals papaver, lotus, dragonfruit en litchi, lavendel, zelfs zoethout. Deze gin is als een parfum gelaagd, bij elke slok komt een nieuwe aroma vrij.
Bulldog gin is zo aromatisch dat het zelfs de scherpte van de Schweppes tonic overstijgt en deze hebben we dan ook met het welbekend tonic flesje gedronken. We hebben er zelfs een litchi vrucht bijgedaan om het litchi aroma nog meer naar boven te doen komen.
Deze G&T was top voor ons, echt een aanrader!3. Mombasa gin

De zeevaarders naar India en Afrika namen kinine tegen malaria, maar de bittere smaak werd verdoezelt door een mix van gin, water en citroen en zo ontstond de gin & tonic. De Mombasa gin is een kruidige gin, traditioneel gemaakt op basis van een recept uit 1888. Hier zit bv. koriander in. Onze eerste indruk was wat bevreemdend na de parfum aroma's van de andere twee, maar met angostura bitters toegevoegd in het glas was dit toch ook een super goeie G&T. Bij Mombasa hoort ook zeker een stukje citroenschil.
We dronken de Mombasa gin met een nieuwe tonic: Fever Tree. Deze heeft een natuurlijke kinine, zacht koolzuur gas en geen additieven.

Eén adres waar je al die heerlijke flesjes kan kopen:
Miraflor, online shop:  www.miraflor.be


19.12.12

Rolo Pretzel

Iris

Waarom heb ik dit pas deze week ontdekt op Pinterest? Al meer dan een jaar zit ik nu al te pinnen en nu pas passeert deze genius of a sweet mij: de Rolo Pretzel!


Wat! koken met een Rolo? Ik maak mijn caramel zelf! hoor ik yummysis Els protesteren in de coulissen. Maar deze keer ga ik onze 'homecooking is best' mantra volledig over het hoofd zien omdat dit toch echt te mooi is om te laten liggen:

1. super gemakkelijk
2. maar drie ingrediënten (ik heb ze allemaal gevonden in het GB-ke in Brussel Noord, tien minuten voor mijn trein vertrok, quick recipe= quick shopping)
3. op 10 minuten klaar
4. iedereen gaat wow zeggen
5. zout en zoet op knapperig en zacht, genoeg voorwaarden om Sergio en Peter te bekoren


Dit is het ideale zelfgemaakte snoepje bij de koffie van het kerstmenu, alleen heel gevaarlijk om te maken:
eentje om te proeven en eentje voor de pretzel, eentje om te proeven en eentje voor de pretzel...

Ik raad jullie aan toch iets meer dan de opgegeven hoeveelheid Rolo in huis te halen, op de trein had ik al een half rolletje op.
't Was misschien wel 3/4.
Voor zij die geen pecan noten lusten: ook lekker met een groene m&m's op!


Nodig:
* mini pretzels
* rolo
* geroosterde pecan noten (of groene m&m's)

Verwarm de oven voor op 180°. Leg de pretzels op bakpapier op een ovenplaat en leg op elke pretzel een rolo (zonder papiertje hé!). Bak de pretzels 3-5 minuten tot de rolo begint te smelten.
Haal ze uit de oven en leg op elke zachte rolo een pecannoot, duw een beetje door zodat ze goed ingedrukt worden in de caramel.

yum!
Kijk ook eens naar