11.7.12

Vis en Vega

Iris

Een tijdje geleden schreef uitgeverij Snor een wedstrijd uit: stuur ons je beste vegetarisch of visgerecht en je komt misschien wel in ons kookboek.

Vegetarische recepten passeren onze keuken bijna dagelijks. Na een avondje beraad met een flesje rosé op tafel hebben we er eentje uitgekozen dat we allebei lekker vinden. Wat zenuwachtig opgestuurd naar deze Nederlandse uitgeverij en met toch een beetje trots mogen we zeggen dat ons recept het gehaald heeft en in het boek staat! 'Onze' vis met Marokkaanse wortelsalade staat in het zomerhoofdstuk.
Misschien heeft dat ons wel het extra duwtje gegeven om zelf aan een kookboek te beginnen...Vis en Vega: een boek met gemakkelijke recepten die uit de dagelijkse keuken komen. Het soort van 'dit moet je zeker eens maken' succesrecept dat je krijgt van je vriendin of buurvrouwGeen gecompliceerde ingrediëntenlijst of te lange bereidingen, ideaal voor drukke avonden.
De makers van dit boek willen met deze receptenbundel aantonen dat iedereen gerust een paar dagen per week zonder vlees kan en dat we elkaar kunnen inspireren met onze favoriete recepten.
Het boek is mooi vormgegeven en gebonden op een ingenieuze manier zodat het makkelijk openvalt en open blijft liggen op de pagina van je keuze.

De recepten zijn ingedeeld per week, maand en seizoen, maar nu de zomers op herfst lijken en de winters op lentes kan je de recepten evengoed maken volgens je zin en wat er in de koelkast ligt.

Bij ons lagen er dit weekend courgettes vers uit vaders tuin en lieten we ons inspireren door de gevulde courgette met brie en champignons van Willemien. Het staat in het winterhoofdstuk, maar het was buiten zo aan het regenen en waaien dat het wel winter had kunnen zijn.

De couscous in Willemien's recept werd basmati en de rozemarijn werd vervangen door peterselie en het smaakte even goed!8.7.12

Xanadu

Iris

een cocktail die Xanadu heet en gemaakt is met Hendrick's gin. It's been a happy sunday.
Er waren nog hapjes ook: asperges in filodeeg met dip en geroosterde zoete aardappel frietjes met dip.
eppi!

Xanadu
1 deel hendrick's gin
2 delen roze pompelmoessap
2 delen spa marie henriette
crushed ice
versier met twee blaadjes munt
(losjes gebaseerd op die van Steamy Kitchen)
Asperges in filodeeg
mini asperges eventjes blancheren in gezouten water en onmiddellijk laten schrikken in ijswater
wikkel de koude asperges in brickdeeg (in 8 geknipt)
rooster in 200° oven gedurende 20 minuten
Dip:
1 eetlepel kappertjes fijngehakt mengen met 1 koffielepel mierikswortelpasta en 2 eetlepels mayonaise.
Voeg versgeperst citroensap toe naar smaak.

Zoete aardappel frietjes
Snijd zoete aardappels in dikke frietjes. Leg in bakblik en besprenkel met olifolie. Kruid met gedroogde oregano. Laat de frietjes bakken tot ze beetje bruin zien in een oven van 200°. Haal uit oven, kruid met peper en zout.
Dip: 
Aioli, mayo met knoflook!
En morgen : Let's get physical :)


7.7.12

De Yummyblogbrothers en ijsjesNa Finjan was dit de grote dessert verrassing op de neefjes foodie lunch. Al zo vaak eens aan Gelato Factory gepasseerd, maar de weightwatcher in mij (soms komt die eens boven, ja) voelde zich te schuldig om daar alleen te staan om een ijsje te bestellen. Twee neefjes waren een perfect excuus om toch eens binnen te gaan.
Ik had ze verteld dat het ijssalon ergens aan de rechterkant van de straat was, maar was vergeten dat het echt helemaal op het einde van de straat was. Bijna waren we teruggekeerd in de gedachte dat het al niet meer bestond en ik mijn kans op een bolletje cremerige vanilleijs had gemist. Gelukkig zag Nathan nog net op tijd een bord met Gelato op. Voor sommige woorden moet je echt geen nieuwe taal te leren, het lijkt zo normaal dat een 10-jarige het Italiaanse woord voor ijsje kent. 

Deze keer waren de yummyblogbrothers meer twee gastproevers dan gastbloggers. 

Nathan: 'Ik kan nu niet schrijven mijn ijsje smelt' - de linkerkant ziet er al gevaarlijk zacht uit. 
Joshua: 'mmmmikoookniemmm' - druk likkend, die laat geen enkele kant van zijn ijsje smelten. 

Tante Iris heeft naast fototjes maken dan ook maar een paar notities genomen en zelf ook een ijsje gesmuld - een kleintje maar.
Hoeveel smaken staan er in de mooie toog aan de ingang? 
20  (sommige smaken zijn volgens seizoen dus niet altijd dezelfde)
Welke smaak heb je gekozen?
Nathan heeft een bolletje chocolade en een bolletje vanille gekozen
Joshua heeft moka en vanille gekozen
Welke smaken zou je volgende keer kiezen?
Nathan: banaan
Joshua: aardbeiIk heb het gevoel dat dit een beetje hun eerste 'local' zal worden. Ze gaan alvast de vrouw in hun leven al eens meenemen - 'mama lust ook graag ijs' zeggen ze in koor als we opstappen.Verschansingsstraat 57
2000 Antwerpen

6.7.12

De yummyblogbrothers op foodie lunch

NathanEen paar weken geleden ben ik met tante en broer lekker gaan lunchen. Tante wilde eerst niet zeggen waar we naartoe gingen maar we moesten er wel iets over schrijven. We hebben ver moeten stappen want de tram reed niet dus we hadden grote honger. Helemaal van de Groenplaats tot aan het grote museum op tzuid
Heel veel honger. 


Tante zei dat het misschien wel een vegitaris (vegetarisch - maar is een te mooie spellingsfout om niet te laten staan, er komen er nog! T) restaurant was en broer trok een gezicht en dacht 'nee, geen vegetarisch!' (Joshua's lievelingseten is worstjes, vandaar. T)

Als we voor de deur stonden van Finjan zagen we dat het vegetarisch is maar ook dat er pita is! Dus, zou je wel naar Finjan komen? ja hoor, vegetarisch of niet, hier vind je heel veel van allebei. 
De pita ziet er superlekker uit! 
Ik had een kipbrochette en die was niet lekker, die was zelfs superlekker! Broer at een pita met kip en tante een falafel pita. En alledrie hadden we frietjes. 


Tante zei ook dat dit restaurant heel bekend is en in de gomio staat. (Gault Millau)Daarna zijn we nog ergens dessert gaan eten, maar dat komt morgen!


Finjan
Graaf Van Hoornestraat 1
2000 Antwerpen

1.7.12

Een klassieker

Iris(Yummysis Iris staat er alleen voor deze week en gaat allemaal lekkers maken om Yummysis Els zo snel mogelijk terug te lokken).

Kijk eens aan, ik waag me deze week niet alleen aan één ingrediënt 'en plus' voor de zomercocktail, maar zelfs aan een echte klassieker: de Sidecar. Zoals elke goeie cocktail heeft ook deze een naam die klinkt - niemand weet waar dit drankje ontstaan is of waarom het zo noemt, maar je zal zeker al eens een Sidecar op een cocktail menu gezien hebben.

Mr Wikipedia zegt dat de Sidecar ergens na WWI ontdekt is. Het zou een Amerikaanse legercommandant geweest zijn die in een sidecar naar een Franse bistro werd gereden en daar dit drankje bestelde. Eén van de eerste Sidecar recepten is teruggevonden in het Savoy Cocktail Book (1930) waar de Britse versie er twee keer zoveel cognac toevoegt - staat al op mijn verlanglijstje Mr Amazon
De Franse versie van de Sidecar staat dan weer in het cocktailbook van het Ritz hotel, waar een barman vond dat er toch niet zoveel cognac moest bij zijn. Zelfs Mr Amazon heeft dat boek van het Ritz Hotel niet meer, moeilijk om te vergelijken nu. De allereerste vermelding van de Sidecar zou in het Londense Buck's bar geweest zijn. 
Het is echt een match Britain-France voor deze cocktail. De Sidecar is één van die cocktails waar je mee kan improviseren naargelang je drankkast gevuld is. Hoewel  er overal staat dat je een Sidecar met cognac maakt, kan het ook evengoed op basis van gin en dan krijgt het de meer Britse naam 'Chelsea Sidecar' - zou Pippa die lusten? Er is ook de Boston Sidecar waar je nog een extra shot rum bij doet. (nog een groter geheim waar die ontstaan is, hier weet Mr Google helemaal niets van). De Sidecar die hier op tafel staat, wordt de Franse genoemd omdat er Cointreau in zit. Onze fles van vorige week was nog niet op, dus... we blijven bij de triple sec en doen er een scheut cognac bij en evenveel citroensap. 

Versier met een reepje sinaasappelschil. Ik gebruik gewoon de aardappelschiller hiervoor, ik doe mijn keukenmateriaal graag multi-tasken. Voor alle cognac afficionado's, die vinden dat cognac met niets vermengd mag worden, nu best wegklikken.
Alle cocktail liefhebbers, maak maar een vreugdesprongetje, voor deze cocktail mag je de shaker bovenhalen!
Als je er nog geen zou hebben, er zijn ook solden in de kookwinkels nu.

Ik heb mijn blendermachine vooral gekocht omdat er een speciale 'ice crusher' knop op zat. Zwoele avonden in hangmatten met een cocktail in de hand voor ogen, stond ik er snel mee aan de kassa. Veel zwoele avonden - noch een hangmat - zijn er sinds dan nog niet geweest, maar ik geef niet op: vanaf midden juli zou de zomer beginnen zegt Frank Deboosere, best op tijd beginnen te oefenen.Straffe cocktail, rustig drinken :)

Sidecar
voor 2/3 cocktails (geen kleintjes)
ik volg mijn blog guru David Lebovitz

125 ml citroensap (versgeperst en giet door een fijn zeefje)
125 ml Cointreau triple sec
125 Cognac Rémy Martin
crushed ice
allemaal in de shaker and then shake it baby!

Suikerrandje is optioneel, voor de zoetebekken. Wrijf met een halve citroen lichtjes over de rand van het glas. Draai je glas om en dip de rand in fijne witte suiker en giet dan de cocktail in je glas.

PS kusjes na de Sidecar smaken nog zo goed

Kijk ook eens naar