30.12.11

Dit was 2011


Dit was 2011, een selectie van onze eet- en kookmomenten. We denken vooral terug aan de heerlijke keuken van In De Wulf, Volta en Veranda. Het foodie moment van het jaar was natuurlijk: Bloot!

Voor 2012 staan leuke blog- en kookprojecten op het programma en hopen we zeker aan de tafel te zitten van La Buvette, J.E.F, Vitrine en Pure C.

Wij wensen jullie een mooi jaar 2012!

28.12.11

Het gin experiment

Enkele weken geleden stond er iemand aan onze deur met een fles Hendrick's gin. Beleefde zussen die we zijn lieten we de fles onmiddellijk binnen.
Een gin die gemaakt wordt in Schotland, wat een perfect cadeau voor ons, die ooit nog in Edinburgh gewoond hebben. Daar hebben we zeker een 'wee dram of whiskey' geproefd, maar de gin & tonics waren toch in de meerderheid.
Het is onze favoriete cocktail ooit. Het maakt ons soms een beetje giechelig, maar nooit echt dronken. Champagne is a lady's drink zeggen ze maar gin 'n tonic is dat voor ons. Puur en simpel: tonic+schijfje citroen+gin, kan niet missen. Nog nooit een slechte g&t gedronken, alleen goeie en hele goeie.


Hendrick's gin is een beetje een exclusieve gin: het wordt gemaakt in Schotland en krijgt aroma's van rozenblaadjes en komkommer. Omdat dit een beetje ongewoon is voor een gin staat dan ook achteraan de fles: 'it is not for everyone'. Gemaakt met het zachte Schotse bronwater van de Highlands. (en wij kunnen garanderen dat dat het zachtste water is dat we ooit geproefd hebben). Doet ons Schots hart overslaan.  Hendrick's gin is misschien 'not for everyone'...maar wel voor ons. Het is daarbij ook nog eens zo een prachtige fles in bruine steen, die hoort niet in de kast maar op de kast!

Wat doen twee gin lovers met een fles gin... experimenteren met cocktails voor oudejaar! We lieten ons inspireren door Mad Men serie 3 en volledig gemanicuurd zijn we cocktails beginnen maken. De 'gold old' gin & tonic maar dan op Hendrick's manier en een komkommer gimlet (komt uit Mad Men).

Gin & Tonic op Hendrick's wijze
Deze gin roept om komkommer en wie zijn wij om nee te zeggen tegen zo een gezonde groente?
Maak gin en tonic zoals je hem graag hebt, maar in plaats van een schijfje citroen doe je er een paar flinterdunne schijfjes komkommer in. Serveer in een hoog glas met ijsblokjes.


Komkommer Gimlet
er zijn veel recepten voor de komkommer gimlet, maar deze vonden we op epicurious.com:
voor 4 glazen:
2 komkommers
1/2 cup gin
4 koffielepels vers limoensap
1 koffielepel suiker
1 cup ijsblokjes
4 schijfjes limoen
De komkommer pellen en in stukjes snijden. In een food processor pureren en zeven. Duw met een lepel op de komkommer puree, vang het sap op in een glas. Doe de puree die overblijft weg. Mix 1 cup komkommersap, gin, limoensap en suiker in een maatbeker, roer zodat de suiker oplost. Voeg ijsblokjes toe en giet in 4 kleine Martini glazen. Versier met stukje limoen en komkommer en dien op. (wij waren zo gulzig dat we vergeten zijn te versieren met komkommer en limoen).

Cheers!

15.12.11

Op stap in Gent - deel 2

Vandaag deel 2 van ons bezoek aan Gent dat we allemaal op één namiddag wandelen hebben kunnen doen.
Oudburg was vroeger toen we studenten waren voor ons: De Panda en die Engelse mijnheer die kleren van Ghost exclusief importeerde, het label van Tanya Sarne, op wie Edina in Absolutely Fabulous losjes is gebaseerd - maar nu wijk ik toch wel ver af.
Oudburg dus. Goed te zien dat de quicherie Patiron er nog altijd staat, één van de meest charmante zaken in Gent, al tientallen jaren. Misschien hebben we daar wel onze quiche liefde opgedaan.
En dan is er de Panda, de vegetarische winkel die vooral de veggie zus dagelijks bezocht toen ze in Gent woonde. Alles geleerd daar van bonen én linzen én tofu én seitan én vergeten groente. Zonder de Panda had veggie zus honger gehad in Gent in de jaren 90.Leuk te zien dat er ook heel wat nieuwe zaken zijn bijgekomen in Oudburg, vooral Italiaanse, met lekkere wijnen, daar moeten we nog eens speciaal voor terugkomen. Geen foto genomen deze keer, maar op einde van Oudburg is er ook het leuke hoekcafé Simon Says - met mooie tegeltjes en lampjes van Emery en Cie - maar ik wijd weer uit.Mooiste bloemenwinkel van Gent vind je in de Jan Breydel straat, ook het beste straatje om toeristen vrienden mee te imponeren. Hoekje om van het Gravensteen en eindigt op de Graslei. Verwacht je aan een koor van 'Oh en Ah's' en veel fototoestel geklik.
Naast de mooie bloemenwinkel is de Brooderie met lekkere taartjes en ontbijt, aleen de B&B boven vonden wij niet zo denderend.De Donkersteeg heeft nog altijd de authentieke en lekkere winkeltjes: Mokabon voor één van de beste koffie's in Gent. Een instituut al sinds de vorige eeuw! Voor goed vlees en lamsvlees moet je bij hun buren zijn en enkele huisjes verder is een allerlekkerst kaaswinkeltje - voor bij de mosterd van Tierenteyn! Het zijn de old school foodie winkeltjes, blij dat die nog kunnen bestaan.Tijd om eens te gaan zitten, voetjes begonnen pijn te doen. Maar toch doorgezet tot we aan de retro bar Pink Flamingo's kwamen. Het type bar dat vooral 's avonds vol zit maar zo in de late namiddag perfect is voor een aperitiefje. Let vooral op de barbie poppen luster!Op weg terug naar de auto nog een Surinaams café gezien waar we zeker voor willen terugkomen: Faja Lobi. Is iemand daar al eens geweest? Het sprak ons direct aan.
De Italiaanse delicatessen een beetje verder was ook wel aanlokkelijk, maar we konden niet treuzelen, we moesten nog naar een hele belangrijke plaats...

Kaas voor bij mosterd kwam van bij Het Hinkelspel! Een co-operatieve met ambachtelijke kazen die perfect bij de ambachtelijke mosterd passen. Ecologisch, biologisch, maar vooral eerlijk lekker. Het was moeilijk kiezen daar, bijna zo moeilijk als schoenen kiezen (zotte vergelijking?), je wil ze feitelijk allemaal meenemen!De dag beëindigd met een pintje bij Cafe Het Gouden Hoofd, maar daarna gehoord dat dit snel gaat verdwijnen, we zullen dus een ander café moeten kiezen om aan te raden, suggesties?
Er zullen in 2012 nog veel dagjes Gent komen, zo staat J.E.F heel hoog op ons lijstje!

13.12.11

Op stap in Gent

Vorige maand zijn we een dagje naar Gent getrokken met foodie vriendin Illyvanilly en eens niet gaan shoppen maar een 'tour des délicatesses' gaan doen. We zijn begonnen in het centrum met enkele typische Gentse producten die ik wel niet zou mengen... mosterd en neuzekens.
Op de Groentenmarkt vind je de vintage - en het is echte, geen nagemaakte - mosterdwinkel Tierenteyn, waar de mosterd in houten vaten met een een grote houten lepel in je potje van keuze wordt gegoten. Er ontbreekt alleen een kaaswinkel, dan zou je ons daar uren kunnen vinden, mosterd en kaas één van onze foodie zondes.
Er is wel een even sympatieke oude bakkerij naast.
En die kaaswinkel hebben we op het einde van de dag toch gevonden, lees maar verder.


De neuzekens worden verkocht op het plein voor de mosterdwinkel en wie kent ze niet: de violet mierzoete kegeltjes met zachte vulling. Alleen is het niet allemaal zoet in neuzekens land: er staan daar twee kraampjes met verkopers die met hun rug naar elkaar staan, van concurrentie gesproken. We hebben lukraak gekozen, maar weet echt niet wie of wat de beste zouden zijn, als er al verschil zou zijn - de Gentenaren steigeren waarschijnlijk nu.
Altijd leuk cadeau om te krijgen die neuzekens en vooral in ijs vorm...Aan de andere kant van het plein is het Groot Vleeshuis waar nu een winkel is met alle Gentse streekproducten, zeker de Roomer eens proberen, een lekker aperitiefdrankje in een mooie fles.
Wij hebben alletwee in Gent gestudeerd en het was toen al een gezellige stad, maar het is de laatste jaren nog mooier geworden. Slenteren langs de Leien in de herfstzon, met een zakje neuzekens - wel met een horde toeristen rond je, maar blijft toch leuk.


Julie's House heeft naar het schijnt de beste taarten van Gent. Een uitstalraam vol met aanlokkelijke cupakes, maar we zijn streng geweest en deze keer doorgelopen, er was nog zo veel te proeven. There's always a next time.Temmerman op de Kraanlei is nog zo een lekker ouderwets snoepwinkeltje, met snoepjes in regenboogkleuren in papieren zakjes. En net om de hoek begint het Patershol, kasseistraatjes met heel veel restaurants, waar we behoorlijk wat nachtelijke uurtjes doorgebracht hebben als student (maar altijd de weg naar huis terug gevonden!).  Morgen meer.

Kijk ook eens naar