27.11.11

Speculaastaart met peren


Als jullie snoepkast ook vol ligt met sint speculaas hebben we de ideale taart om te maken, speculaastaart met peren en amandelschilfertjes. Zo ontzettend lekker en ongeloofelijk gemakkelijk, de 'kan niet mislukken' taart. Ooit dit recept eens gezien op het kartonnetje rond het bladerdeeg, ergens op een papiertje gekribbeld en weer verloren, dan toch weer gevonden en uiteindelijk gemaakt.
Het mocht al elke dag Sinterklaas zijn, maar nu nog meer!Nodig:
3 rijpe peren, in 8 partjes of 1 groot blik peren
125gr speculaas
2 eieren
300ml room
80gr suiker (81gr was ook goed...)
1 zakje vanillesuiker
een snuifje kaneel
een handvol amandelschilfers
1 pak bladerdeegVerwarm de oven voor op 180°C.
Laat de peren goed uitlekken als je peren uit blik gebruikt. Rol het bladerdeeg uit over een taartbodem en snijd de randjes eraf. Prik een paar keer
met een vork in de bodem. Maal de speculaas fijn en leg een laagje op de taartbodem. Leg de peren in cirkelvorm erop - met de bolle kant naar boven.
Meng de room met de eieren, suiker en kaneel en giet over de peren.
Zet de taart 30 minuutjes in de oven. Strooi de amandelschilfers over de taart en laat nog 10 minuutjes bakken.

17.11.11

Café Het Gouden Hoofd

Een paar weken geleden zijn we op foodie tocht door Gent geweest, binnenkort meer daarover, maar dit is het café waar we nog een pintje zijn gaan pakken om een mooie dag te bezegelen: Het Gouden Hoofd. Je moet het wel weten zijn want er is alleen een poort/deur met een klein bordje op. Binnen is het terug naar het dorpscafé van mémé met enkele goeie bieren aan de tap en een toog om aan te zitten. Het type tegeltjes op de vloer die nu veel geld kosten en 'lampadaires' die de huiselijke sfeer oproepen. Biertje heeft er gesmaakt, het was een Augustijn, ben geen bierdrinker of kenner, maar dat ga ik nog eens drinken.
Wel niet te veel drinken daar, de toiletten zijn ini-mini...


1.11.11

Kookeet in Brugge

We zijn dit jaar niet naar Antwerpen Proeft kunnen gaan maar hebben wel een tweede kans gekregen in Brugge op Kookeet, een drie-daags evenement waar je kon proeven van gerechten bij toprestaurants van de stad. Ik hoop dat de Antwerpenaren het niet horen maar ben blij dat we dit evenement in Brugge wel hebben kunnen bezoeken... enkele pareltjes gegeten daar!
Samen met foodie vriendin Illyvanilly hebben we een ganse namiddag over eten en gaan eten gebabbeld en weer veel kookplannen gemaakt!


28 Brugse restaurants waren vertegenwoordigd, we hebben een keuze moeten maken, onze portemonee en ons lijn lieten het niet toe om overal iets te gaan proeven. De eerste op ons verlanglijstje was Tête Pressée, die ons op het Flemish foodies evenment dit voorjaar ook al zoiets lekkers heeft voorgeschoteld. Er stond een hostie op het menu, maar het was eerder een kuipje. Hostie had wel leuk geweest, zoals die zure hosties die je vroeger in de snoepwinkels kon kopen maar dan in restaurant versie. Was wel super lekker (vooral de sausjes!) en veel te snel op. Als zulke hosties in de kerk zouden gegeven worden, zouden er lange rijen staan!


Hertog Jan, twee sterren restaurant, was lekker maar we hadden er toch ietsje meer van verwacht. De crème van polderaardappel met vanille en geschaafde miolettekaas heeft zeker gesmaakt maar was niet echt van het 'ik blaas je van je sokken niveau' als de anderen die we geproefd hebben.


Deze traiteur heeft dat dan weer wel gedaan en ons heel benieuwd gemaakt naar meer, staat op ons verlanglijstje bij volgende bezoek aan Brugge. Tepan-yaki gebakken tunaburger 'new style' met bearnaise van lamsoor klonk niet echt spectaculair maar gulzigaards die we zijn, zijn we er toch voor gegaan want deze was maar 3 Euro, dan konden we nog eentje van 3 Euro kiezen (de meeste gerechten waren 6 Euro, wat helemaal niet veel was vonden we, bedankt organisatie voor die democratische prijzen). Ons zeker niet beklaagd en als er niet zoveel keuze geweest was hadden we er zelfs nóg eentje kunnen opeten. Njammie!


We hebben uiteindelijk het gerecht van De Karmeliet (drie sterren) niet geproefd maar wel dat van de Refter, aubergine kaviaar met parmezaan koekje, toont nog eens dat vegetarisch ook een smaakbom kan zijn.


"Miljaar" zei Illyvanilly, toen ze de eerste hap nam van De Jonkman's kippenoester gegrild op Big Green Egg met linzen en karnemelk puree. Dit was er boempatat op, zo ontzettend lekker dat we allebei ook eens "Miljaar" gezegd hebben en als niemand het zag het potje nog eens met de vinger uitgelepeld. Ik zou het niet in zijn restaurant doen hoor, maar daar op de Markt kon het wel. We kennen Filip Claeys ook nog van het sensationele garnalengerecht op het Flemish Foodies evenement dit voorjaar. Twee keer van je sokken geblazen worden op één jaar, nu moeten we echt eens een volledig menu gaan proeven bij hem. We zullen nog eens rondgaan met het spaarvarken, gelukkig komt Sinterklaas volgende maand.
Filip Claeys is ook een kok die interessant is om te volgen omdat hij zich enorm inzet voor de promotie van Noordzeevis en vergeten vissoorten. Binnenkort meer hierover.


En dan... het hoogtepunt  - en dat is dessert altijd voor ons - de magic mushrooms van de chocolade tovenaar Dominique Persoone (The Chocolate Line). Dit was ZOOOOOOOOOOOO ontzettend lekker.
Beste Dominique, jij hebt ons betoverd met een perfect dessert. Als iedereen bij dit bordje chocolade champignons hetzelfde gevoel had als wij, dan liep gans het plein daar vol met chocoladevlinders in zijn buik. Alsjeblief zeg niet dat dit exclusief voor Kookeet gemaakt is en dat we dit ooit nog eens ergens gaan kunnen eten. We staan er graag elke keer voor in rij. Dit is de reden waarom jij in de Michelin gids vermeld staat, you chocolate wizard.

Grote proficiat aan de organisatie, hopelijk komt er volgend jaar weer een editie met als we één suggestie mogen geven: enkele drankwagens meer, daar stonden dit jaar heel wat mensen nerveus te worden van de lange rij wat spijtig is want anders alleen maar blije gezichten gezien op de Markt in Brugge. 

Kijk ook eens naar