20.5.11

Mini gazpacho


Dit weekend gaan we hapjes maken, deels omdat er een feestje is en deels omdat we ze ook moeten maken voor ons koksexamen.

Hapjes zijn altijd veel werk en ze zijn zo snel op! Maar nu hebben we er eentje gevonden dat super gemakkelijk, super lekker en super mooi is. Je moet alleen enkele hele mooie kleine glaasjes hebben - wij vonden deze oude portoglaasjes bij opa op de zolder - en je gasten zullen impressed zijn.

Mini gazpacho met tijgergarnaal

Er zijn wel honderd gazpacho recepten, maar de beste zijn nog altijd die waar je een hele berg verse tomaten voor nodig hebt:

1 kg rijpe tomaten in stukjes snijden en samen met 4 fijngesneden pijpajuintjes, 3 teentjes knoflook en 1/2 gepelde komkommer heel fijn blenderen en door een zeef gieten. Voeg 75 ml extra virgine olijfolie toe, peper en zout naar smaak en een scheutje rodewijn azijn en blender nog eens. Alles goed koud laten worden in de frigo

Met dit mooie weer kan je wel elke dag gazpacho drinken, dus geeft het niet dat je van zo een grote kom maar enkele schepjes nodig hebt om je aperitiefglaasjes te vullen.

Vul elk glaasje voor ongeveer de helft met gazpacho. En nu alleen nog de afwerking: op de rand van elke glaasje zet je een tijgergarnaal met een blaadje groen, wij hebben venkelkruid en een blaadje koriander gebruikt. Zoek wel iets dat bij de soep en garnalen past, dille zou ook nog lekker zijn.


Geniet ervan! 

18.5.11

Dip met pit


Vorig weekend hebben we een heerlijke lente salade gemaakt. Na al die workshops, kooklessen en nieuwe restaurants ontdekken was het tijd voor iets met minder calorie├źn! De salade gaan we nog volledig beschrijven in een 'special salad post' maar hier al een dipje van de sluier - sorry, stomme woordspelling maar ik kon het niet laten - we hebben een heerlijk en super gemakkelijk sausje voor onze salade minceur gemaakt: enkele goeie eetlepels Griekse yoghurt vermengen met fijngesneden kappertjes, zest van een goed gewassen citroen en enkele kneepjes citroensap, veel versgemalen peper en elke salade krijgt wat extra pit!

16.5.11

Culinaria weekend

Een paar weken geleden hebben we ons een gans weekend ondergedompeld in de wereld van sterrenchefs. Tour & Taxis in Brussel had eventjes het meest aantal sterren per vierkante km. Vorig jaar zijn we er niet geraakt maar dit jaar wilden we het echt niet missen.Culinaria is een upmarket voedingssalon, waar 16 chefs koks uit de Belgische gastronomische top een gerecht komen maken en workshops geven. We hebben ons vooral geconcentreerd op de workshops en demos, maar beloofd volgend jaar terug te komen en de menus mee te eten. Maar, we hebben wel onze ogen de kost gegeven aan al die meesterlijk gepresenteerde borden.

De eerste workshop was bij een Chinese chef die daar was in het kader van 'Xiexie Shanghai', een tentoonstelling over het Belgisch paviljoen op de wereld expo in Shanghai vorig jaar. Was heel goed en de moeite eens te zien - nog tot 31 mei- want we hadden er graag bijgeweest in Shanghai vorig jaar en zo hebben we er toch nog iets van gezien.
De Chinese chef had een plateau vol kuikentjes klaar staan: soort van bladerdeeg gevuld met lotuspasta. We mochten eens eentje proberen mee te maken, maar zoals je kan denken: falikant mislukt! Tot groot jolijt van de Chinese chef, die er waarschijnlijk zo al 100.000 gemaakt heeft. Op twee seconden tovert hij zo een kuiken uit een bolletje deeg. Er was gelukkig ook een nog iets makkelijker gerecht te leren: gestoomde St Jakobsvruchten in zwarte bonen saus, dat lusten we wel!

De demos van de chefs koks hadden veel bijval, de meeste chefs kenden we al maar toch enkele nieuwe interessante ontdekt zoals deze mooie man hier, Pierre Resimont van 'l'Eau vive' die ons verteld heeft hoe vis in zoutkorst te maken.
De derde workshop was er weer eentje waar we mochten meehelpen, we mochten zelf alles koken. We hebben dit jaar al zoveel leuke workshops gedaan en ook deze keer was het onder een stralende zon net of we ergens in de Provence waren. Een gezonde biokeuken van een chef die niks in de vuilbak gooit. Heel inspirerend te zien hoe ze van het loof van de radijsjes een heerlijk sausje gemaakt heeft bij de wontons en hoe ze de schillen van de komkommer gebruikt heeft om onder de wontons te leggen op de stoomplaat zodat die ook het frisse van de komkommer meekregen tijdens het stomen. Zo koken wij heel graag en we zouden die mevrouw heel graag nog eens ontmoeten. Het ging alleen allemaal zo snel dat er geen tijd was om haar kaartje te vragen.
Wat hebben we gemaakt: radijsjes en komkommer slaatje met gestoomde zalmfilet en gestoomde wontons gevuld met fijngemalen tijgergarnalen. Super gezond!


We hebben de zonnige namiddag afgesloten met een spoedcursus campari aperitieven maken met tramezzini hapjes, wit brood (zonder korstjes) met heerlijke vulling zoals garnalen en truffelolie - opgerold tot vingerhapjes voor bij de Campari.


De avondzon was nog veel te mooi om al naar huis te gaan dus zijn we die Spritz die we geleerd hebben te maken ook eens echt op een Brussel terras gaan drinken. Chinchin.


Kijk ook eens naar