24.3.11

Workshop Arabia


Nog nooit zo een perfecte start van de lente gehad als dit weekend: wandelen langs de Amsterdamse grachten met het zonnetje op ons gezicht en een kookworkshop gevolgd in een zonovergoten keuken en dan al dat lekkers opeten buiten in het lentezonnetje, het kon niet op.

Al regent het nu de komende drie weken, we hebben genoeg zon gezien op één dag om toch een tijdje glimlachend rond te lopen. En het lekker eten niet te vergeten!

We waren al lang fan van Nadia Zerouali en Merijn Tol, hun eerste kookboek 'Oranjebloesem' heeft ons enkele heerlijke recepten leren maken, dus toen we zagen dat ze een kookworkshop gaven op het eerste Food Film Festival in Amsterdam hebben we direct een treinticket naar Amsterdam geboekt. Het ticket voor de workshop was minder makkelijk te bemachtigen, we waren er gelukkig direct bij toen de online inschrijvingen open gingen want in geen tijd was de workshop uitverkocht. Er zijn nog hobbykoks die weten wat lekker en goed is...


Het was een hele leuke bende daar in Amsterdam, één man tussen al die vrouwen, enkele moeders met dochters en wij, de yummyblogsisters. Er waren zo een 5-tal recepten te maken dus we werden in groepjes verdeeld en wij gingen met zusterlijk enthousiasme voor het dessert: Mhallabia met rozenwater, een soort van pap op basis van maizena met rozenwater. Verse volle melk in glazen flessen (zo spijtig, die vind je bij ons toch niet meer?) stonden klaar samen met een wat geheimzinnig plastiek zakje met een soort kristal in dat moest gevijzeld worden...mastiek, nog nooit tevoren gebruikt in onze keuken maar ooit, heel lang geleden op een (ook al zonnig) Grieks eiland zijn we eens een mastiek boerderij gaan bezoeken en gezien hoe dit lijmachtig sap uit de bomen werd getrokken en ons verbaasd over hoeveel produkten mastiek bevatten (tandpasta) en ook een mastiek-ijsje geproefd. Een hele aparte, maar superlekkere smaak en paste ook perfect in de pap die we maakten.


Het was wel een beetje spijtig dat we niet méér recepten konden meebereiden maar om beurten roeren in de pap gaf ons tijd om wat te gaan rondneuzen bij de andere groepjes. Het zag er allemaal zo kleurrijk en heerlijk uit, koraalrode granaatappel (een echt topmodel onder het fruit), felorange van de pompoenen en heel veel fris groen. En ondertussen bleef het zonnetje binnenschijnen en voelde het alsof we ergens veel zuidelijker op vakantie waren.
Het beste en meest geurende recept was de kip in granaatappelpistachesaus, die werd naast ons bereid dus dat hebben we goed kunnen volgen en notities nemen. De kip was echt een winner, de kruiden ruikten goddelijk en iedereen kon niet wachten om een pitabroodje in die saus te doppen. De Midden Oosten keuken is echt zo een zintuigelijke keuken, geuren en texturen die je doen zinderen. Het rozenwater in de pap gieten was ook zo: pap is pap maar met dat beetje heerlijk geurend parfum in werd het toch iets totaal anders.Moment suprême was die kleurrijke schotels lekkers naar buiten brengen en in het zonnetje opeten. De bende vrouwenstemmen (en één mannenstem) was even helemaal stil toen we daar allemaal stonden met ons bordje, pitabroodje soppend in de notensaus en dan in koor: mmmm!
Wij weten al wat de paashaas gaat brengen dit jaar...een Arabia kookboek! Èn een abonnement op een van onze favoriete kookmagazines, Delicious, die ook aanwezig waren op het festival.


Het was veel te lekker weer buiten om na het eten binnen te gaan zitten naar een film te kijken, dus sorry filmmensen, maar we zijn niet elk weekend in Amsterdam. Nog een paar uur heerlijk gaan winkeltjes kijken langs de grachten en tulpen gaan kopen en heel veel mooie jurkjes gezien.

Op de trein terug zagen we de grote volle maan door het raam die straalde. Zere voeten van al dat wandelen maar voor de rest voelden we ons als de maan, stralend!


8.3.11

Pannenkoekendag


Voor de vasten begint moeten we nog eens iets zoets eten (zou het dit jaar lukken eens 40 dagen zonder chocolade?)
Pannenkoeken doen ons altijd terugdenken aan woensdagnamiddagen toen we nog niet te veel huiswerk hadden of blijven slapen bij meme, die de pannekoeken nog met gist maakte.


We zijn het iets exotischer gaan zoeken deze keer:

Maak het pannenkoekenbeslag met 250 gr zelfrijzende bloem, 4 eieren, 1 zakje vanillesuiker, 50gr witte suiker en mespuntje zout, 7 dl melk en 2 el olie (of ongezouten boter).Bak de flensjes en serveer ze met mango coulis en bloemsuiker.Mangocoulis Pureer mangovlees van 1 grote rijpe mango met blikje kokosmelk en een half zakje vanillesuiker, zet in de koelkast.
geniet van alle zoetigheid vandaag en binnen 40 dagen zijn er weer paaseieren!

2.3.11

Zweedse brunch


Het is een vreemd getal om zo te zien, maar we hebben dit weekend voor een totaal aan 143 jaar verjaardagen gevierd. Er moet iets speciaal zijn met februari en onze familie, bijna een derde van de familie heeft zijn/haar verjaardag in februari. Zondag was de eerste keer dat we het samen gevierd hebben en dat hadden we al veel eerder moeten doen, want het was super gezellig.
Wat stoelen en tafels van tantes en nonkels bijeen gezet, mooi wit tafelkleed erover en we waren klaar voor onze Zweedse brunch - zeg maar extravaganza (14 gerechten!). Het is dus een ganse namiddag eten en drinken geworden die op zeer Vlaamse wijze werd onderbroken door de mannen die naar de koers gingen kijken en de vrouwen die in de keuken de afwas gingen doen, glaasje wijn on standby natuurlijk.
Op het einde waren er nog taarten met wel drie pakjes kaarsjes - het heeft zo een kwartier geduurd eer die allemaal tegelijk branden en die de kinderen allemaal in 1 seconde uitbliezen. Het was nadien wel wat kaarsvet plukken tussen de stukjes fruit en bresilienne nootjes, maar dat kon de pret niet derven.
Zij die onze blog al langer lezen weten dat we elk jaar een land kiezen voor het verjaardagsfeestje van de kinderen en dit jaar was Zweden weer aan de beurt dus. Het was eerst wat moeilijk om echt Scandinavische recepten te vinden, maar eens we op weg waren, was er geen stoppen meer aan de 'mmm's en 'oooh's en 'ah ja deze zeker ook's, hier is de lijst:
-Janssons' fretselse, (Jansson's verleiding) een aardappelschotel met ansjovisjes. Dit was feitelijk het enige Zweedse gerecht dat we al eens gemaakt hedden en die we geleerd hebben van Hong Kong kitchen princess die niet alleen alles weet van de Aziatische keuken maar een wereldwijde culinaire kennis heeft - respect!

-Rode biet salade
-Salade met gerookte forel
-Venkel en granny smith salade met een swingende dressing, iets met mosterd en de rest is top secret!


-Geroosterde aardappels met rozemarijn uit de oven - dat lust toch iedereen?
-Zweedse balletjes om het Ikea gevoel niet te vergeten, maar met onze special touch: wodka room saus! (wodka is toch ook een beetje Scandinavisch?). De balletjes zijn trouwens gerold door de kinderen, ze waren super trots het aan de ooms en tantes te zeggen dat zij die gemaakt hadden!
-Gravad lax, gemarineerde zalm, vergeet er geen shotje aquavit bij te schenken
-Geroosterde pastinaak soep
  
-niet zo Zweeds maar altijd een must op kinderfeestjes, mini worstenbroodjes met ketchup dip


-Opgelegde haring met ajuintjes
  
-Komkommer salade met een sensationele zoet (!) dressing, weer een geheim recept, shh
-Zalm terrine
-Dunne sneetjes rosbief en ander soorten ham met de extras: zilveruitjes, mosterd, veenbessen saus, kleine augurkjes
-Zelfgebakken brood, zo donker mogelijk met zonnebloempitten. Niets beters dan zelfgebakken brood. Kindjes hebben meegekneed!
- en voor al dat lekker brood is er lekkere boter, drie soorten nog wel: ansjovisboter, mosterdboter en kruidenboterIk denk dat niemand het ons kwalijk gaat nemen dat we voor de drie taarten bij de bakker om de hoek geweest zijn...

Kijk ook eens naar